Да бъдеш тъжен не е нещо, на което повечето хора се радват. Въпреки това, тъгата не е нещо, което трябва да се избягва на всяка цена. Да бъдеш тъжен може да бъде здравословно за нас.

Разликата между тъгата и депресията

Ключът към извличането на полза от тъгата е да се знае разликата между това да си тъжен и да изпитваш симптоми на депресия. Има разлика между това да си депресиран и да се чувстваш тъжен. Където тъгата е добра за вас, депресията не е. Някои хора може да опишат депресията като чувство на тъга, но това е много повече от тъга.

Тъгата е нормално чувство, което изпитва всеки човек. Депресията, от друга страна, е предизвикателство за психичното здраве. Депресията може да ви накара да се почувствате вцепенени и неотзивчиви към света около вас, но тъгата е нормална емоция, предизвикана като част от здравия ум. Трудността идва, когато тъгата стане непреодолима.

Защо не трябва да погребвате чувствата си

Една тактика, която някои хора използват, когато се чувстват неудобно от чувствата си, е да ги заровят. Това е опасна тактика за използване. Когато заровите чувствата си на тъга, вие не се справяте правилно с тях, защото те не си отиват. Може да успеете да излъжете мислите си , че сте добре, но тези заровени чувства ще излязат рано или късно. Когато прекалено дълго изчакате, за да се справите с трудни ситуации, това често може да затрудни преработката им.

Ето защо, въпреки че може да не ви харесва начина, по който се чувствате тъжни, има много причини, поради които искате да си позволите да изпитате тези чувства. Най-важната причина е, че това е правилният начин да се справите с някои ситуации и да излезете психически и емоционално здрави от другата страна.

Ето няколко начина, по които да си тъжен е здравословно за вас.

Тъгата ви учи как да се справяте

Тъжността ни учи как да се справяме. Позволява ни да обработим какво се случва и понякога да отделим необходимо време. Щастието е сигнал, който мозъците ни ни подават, когато всичко е наред и ни казва, че можем да продължим както сме, но когато мозъкът ни сигнализира за негатив, това е момент да спрем и да бъдем нащрек. Отрицателните емоции ни правят по-фокусирани и са по-добри за обработка на информация.

Проучванията показват, че подсъзнателно това е нещо, което нашият мозък знае. Това обяснява защо често изпитваме понижено настроение, когато очакваме тревожна ситуация.

Тъжността подобрява паметта ви

Когато се чувстваме щастливи, паметта ни не е толкова ефективна, колкото когато сме тъжни. Не че искате да се натъжите, за да подобрите паметта си, но ако вече сте тъжни, това може да ви помогне да запомните по-добре детайлите от вашата среда и ситуация.

Тъгата може да ви мотивира

Когато сме щастливи, е по-лесно да правим компромис с целите, които искаме да постигнем, или нещата, които искаме да направим. Ако се чувстваме добре в ситуацията си, имаме по-малко мотивация да направим промяна. Въпреки това, ако изпитваме чувство на тъга, това може да ни мотивира да търсим начини да подобрим положението си.

Тъгата подобрява нашата преценка

Проучванията показват също, че тъгата подобрява преценката ни. Установено е, че когато сме щастливи, преценката ни може да бъде замъглена. Взимаме решения по-импулсивно. Въпреки това, когато сме тъжни, ние сме склонни да забавяме темпото и да разглеждаме цели ситуации, преди да вземем решение.

Всички настроения имат цел, дори и тези, които не харесваме. Има културен натиск да бъдеш щастлив през цялото време, което е много изкуствено и нездравословно. Хората имат повече емоции, отколкото щастие и карането на тези, които изпитват тъга, да се чувстват ненормални е несправедливо и нереалистично. Тъгата и дори депресивните мисли са нормални в техния правилен контекст като метод за справяне. Всъщност, според Psychology Today, хората имат четири разпознати човешки емоции – тъга, щастие, страх и гняв.

Тъгата е механизъм за справяне

Много хора погрешно вярват, че ако сте тъжен, това означава, че не се справяте правилно. Да си тъжен не означава, че не се справяш. Напротив – това означава, че се справяте здравословно, при условие че не трае твърде дълго. Позволява ви да мислите, обработвате и намирате най-добрия начин да продължите от тъгата, за да можете отново да бъдете позитивни.

Нереалистично е хората да са щастливи по всяко време. И има много ситуации в живота, когато да бъдеш тъжен е подходящата емоционална реакция. Това може да бъде червен флаг, ако човек не показва признаци на тъга в тези ситуации. Важното е да разпознаете кога временната тъга е продължила твърде дълго и се е превърнала в депресия.

Как да разберете кога не е здравословно

Ако лошото ви настроение не се повдига след известно време, тогава тъгата, която изпитвате, може да е станала депресирана, особено ако прекъсва нормалния ви ежедневен живот. Трудната част е, че няма определен краен срок, в който трябва да спрете да изпитвате чувство на тъга. Колко дълго продължават тези чувства може да зависи от естественото ви ниво на издръжливост, причината да сте тъжни и какъв вид помощ получавате.

Леката депресия може да бъде трудна за самостоятелно диагностициране, поради което може да искате да помислите за професионална помощ. Ако тъгата ви е започнала да ви поглъща, това е проблем. Признаците на депресия включват загуба на апетит, отдръпване от хора и дейности, които преди сте харесвали, храносмилателни проблеми, чувство на празнота и проблеми със съня, поради твърде много или недостатъчно сън.

Получаване на професионална помощ

Ако смятате, че може да проявявате признаци на депресия или чувствате, че тъгата ви надделява, най-добре е да говорите с лицензиран терапевт, за да получите помощта, от която се нуждаете. Можете да направите това чрез местен терапевт или сайт като BetterHelp, който предоставя опции за онлайн и телефонно консултиране. Няма нищо срамно в търсенето на помощ. Ако се чувствате заседнали в тъгата си, колкото по-бързо разпознаете риска, толкова по-малка е вероятността да продължите спиралата надолу към тежка депресия.

Трябва да си позволите да бъдете тъжни, но не толкова, колкото да позволявате това да ви пречи на живота. Способността да изпитвате и разпознавате тъгата е добра и трябва да се насърчава, защото показва съпричастност и човечност. Дори ако тъгата ви се чувства непреодолима в момента, опитайте се да я приемете като временно нещо и част от това, което сте. Да си тъжен не е слабост, естествено е, дори здравословно, а понякога дори е необходимо, ако искаш да изживееш всичко в живота.