Здравословна ли е тъгата?

 

Митове и реалности за тъгата, които ще оптимизират емоционалната ви интелигентност.

 

Тъгата получи лоша оценка в Щатската култура. Изглежда, че на където и да се обърнете, ще намерите изобилие от възможности за избягване на тъгата, за да станете „по-щастливи“. Социалните медии са основният виновник, с безкрайните постове в Instagram, посветени на това да покажем на света само най-щастливите си лица. В много отношения щастието или поне представянето на това  „да бъдеш щастлив“ в социалните медии и в ежедневието се превърна в индикатор за успех, докато тъгата се превърна в индикатор за провал или патология.

Всичко това те натъжава? Разбира се, има приложение за това.

 

Всъщност има около 10 приложения за това, във всички стилове и подходи, от CBT до DBT до положителна психология, до Доналд Тръмп и извън него.

 

И така, лоша ли е тъгата?

 

Е, ако проследите пробивния успех на Disney/Pixar’s Inside Out, анимационен филм за вътрешните емоции на едно момиченце, зависещо от главния герой Радост (Щастие) и нейното объркване относно ролята на други емоции като Тъга, отговорът е ясен.

 

Предупреждение за спойлер: Джой открива, че тъгата има много важна роля в живота ни – точно това, с което помагам на много от моите пациенти и клиенти да правят в терапия и коучинг.

“Отвътре навън” ни помага да видим, че има много проблематични митове за тъгата, които пречат на способността ни да живеем здравословен, смислен живот. Ето няколко от най-често срещаните митове и реалности за тъгата в културата на САЩ, които съм срещал в работата си през годините.

 

Мит: Да си тъжен означава, че си депресиран. Приравняването на тъгата с депресията е грешка номер 1, която виждам, че много хора правят, когато говорят за емоциите си. Повечето психолози биха се съгласили, че да си тъжен е индикатор, че нещо болезнено се е случило в живота ви – обикновено загуба или някаква емоционална травма. Ако сте били във връзка от години, която внезапно приключи, разбира се, ще се почувствате тъжни от загубата на връзката. Ако някой важен за вас ви унижи или отхвърли, има смисъл да се чувствате тъжни и да ви боли.

Тъгата е здравословният емоционален отговор на болка и/или загуба и сигнализира за нужда от грижа и състрадание към себе си и другите. Депресията е клинично разстройство, при което човек не е просто тъжен. За разлика от тъгата, хората, борещи се с депресия, имат много лошо самочувствие и често си мислят, че светът би бил по-добро място, ако не бяха наоколо. Депресията не е тъга, но често включва много тъга, която не е била адресирана или изразена.

 

Мит: Показването на тъга е признак на слабост. Тъгата е една от най-силните ни емоции, защото сигнализира и привлича другите към нас, когато е изразена. С други думи, тъгата е емоцията, която най-често може да предизвика съпричастност и грижа от другите. Помислете за плачещо бебе – то няма друг начин да съобщи своите нужди от подкрепа и грижи, освен чрез изразяване на тъга. Плачът и изразяването на дискомфорт или болка е първият начин, по който всички се учим да съобщаваме нуждите си от грижа и подкрепа от околната среда. Тъгата е предназначена да бъде видяна, за да сигнализираме на другите да реагират, защото ние сме силно социален вид. Всъщност мнозина твърдят, че хомо сапиенс като вид, без нокти или отрова или каквито и да било други естествени защити, е оцелял и процъфтял благодарение на способността ни да четем, да реагираме и съвместно да управляваме емоциите си един на друг като група. Когато утешаваме тези, които са уплашени или изпитват болка, когато получаваме грижи и насърчение от другите, хората ефективно реагират на тъгата с емпатия, която действа като „охлажда“ цялата ни нервна система. Способността да „охладим“ или да регулираме нервната си система като група, ни позволява ефективно да ангажираме нашия „мислещ мозък“, префронталната кора, което е начинът, по който можем да планираме, създаваме и успеем, независимо дали преодоляваме саблезъб тигър или изпращаме астронавт до Луната. Комуникирането на нашите емоции помежду си, за да управляваме ефективно силните емоции като група, е най-голямата ни сила като вид. Неуспехът да изразите тъгата ви лишава от този еволюционен дар.

 

Мит: Ако си позволиш да бъдеш тъжен, ще останеш в тъгата завинаги. Най-големият страх, който срещам в моята клинична работа, е да помогна на хората да повярват, че могат да изпитват силни емоции, без да бъдат претоварени или „заседнали“ в болезнена емоция като тъга. Въпреки, че емоциите може да се чувстват мощни и неподвижни, всички емоции всъщност са доста мимолетни и преходни, защото съществуват само, за да сигнализират за незабавно поведение. Емоциите са просто начинът на вашия ум и тяло да привлече вниманието ви към нещо във вашата среда или живот – мислете за тях като „туитове“ от петте си сетива. Понякога хората изпитват трудности с ефективното разбиране и реагиране на своята тъга, защото вярват в митовете, по-горе, което кара това да бъдеш тъжен да изглежда доста опасно и заплашително. Това е мястото, където повечето хора се забиват.

 

Как изглежда това в реалния живот? Пол, млад родител и изпълнителен директор, дойде при мен, защото не можеше да се чувства щастлив след раждането на сина си. С течение на времето стана очевидно, че Пол се чувства потиснат и в недоумение как да бъде добър баща, като същевременно балансира изискванията на натоварената си кариера. Въпреки това, Пол се чувстваше виновен, че има тези чувства, тъй като беше научен, че не трябва да се чувства тъжен, защото това е признак на слабост и би довело само до депресия. След като помогнах на Пол да разбере колко много тъгата му има смисъл, как всъщност показва, че той е грижовен баща и отдаден професионалист, който се бори със сериозна голяма промяна в живота, той ми благодари през сълзи, че най-накрая му помогнах да се почувства щастлив и свързан със сина си. Когато той ми изрази ефективно своята тъга, получи утеха и облекчение и това отмина. Тъгата вече не беше необходима. Всички емоции преминават, когато реагираме на тях, като действаме ефективно. Тъгата не е изключение.Тъгата, както всички наши емоции, е здравословна и има за цел да ни помогне да реагираме по-добре на себе си, на другите и на по-големия свят около нас. Ако постоянно се борите с тъгата, имате трудности да разберете защо сте тъжни или какво може да не е Ок в живота ви, работата с квалифициран специалист може да ви помогне да се върнете на правилния път и да си върнете живота.