Какво е “тревожност”?

Всеки е имал чувство на тревожност в един момент в своя живот, независимо дали е било заради интервю за работа, среща със семейството на партньора му за първи път или е в очакване на бебе.

 

Някои тревожности са полезни – помагат ни да реагираме на стреса или потенциални заплахи, като забързват нашите рефлекси или ни помагат да се съсредоточим и обикновено изчезва когато изчезне и ситуацията, която причинява стреса.

Тревожност е когато тези усещания не изчезват, те са пресилени за дадена ситуация и не можете да ги контролирате.

Когато тревожността е силна и постоянна е трудно да се справяме с ежедневните задачи.

 

Чувствата са:

 

Тревожността може да се прояви с физически симптоми като болка, сърцебиене и спазми в корема. За някои хора тези симптоми са тяхната главна грижа.

Тревожността може да засегне и други аспекти на вашия живот- като способността ви да се справяте на работното място или да се отрази на отношенията ви с приятелите и семейството.

Често хората страдащи от тревожност се чувстват депресирани. Симптомите на тревожност и депресия могат да се припокрият. 

 

Какви са знаците и симптомите на тревожност?

Тревожността и симптомите на тревожност могат да ви обземат постепенно. Това може да направи трудна преценката за това колко тревожност е прекалено много тревожност.

Някои общи симптоми на тревожност са:

 

Видове тревожност:

Бележките за типовете тревожност по-долу не са предназначени да дадат диагноза. Но могат да ви бъдат полезни когато посетите психолог или коуч, за да разберете значението на термините с които те боравят.

 

Има различни видове тревожни разстройства, но това са най-честите:

 

Основно/генерално тревожно разстройство (GAD) – е когато хората се тревожат за ред неща през повечето дни, за шест или повече месеца. Обикновено засяга подрастващите и жените повече от мъжете. Тревожността е за широк кръг от ситуации и проблеми, не е за точно специфични събития. Трудно се контролира и намира начин да влезе във всички аспекти на всекидневния ни живот.

 

Фобиите са екстремни и ирационални страхове от точно определено нещо. Фобията може да е толкова голяма, че човека може да мине през екстремни ситуации, за да избегне обекта на фобия, дори той да не може да му навреди. Например социалната фобия е страх от това да бъдеш съден или изложен/унизен на публично място, дори е обикновени ежедневни ситуации като ядене, говорене на работното място или обикновен общ разговор. Друг вид е агорофобията, често се смята, че е страх от отворени пространства. Също е и  страх от затваряне или да си далеч от сигурно пространство или човек, който те кара да изпитваш сигурност. Това може да бъде екстремно плашещо и да доведе хората до невъзможност да напуснат дома си.

 

Обсесивно-компулсивното разстройство (OCD) е когато човек има нежелани, натрапчиви, постоянни или повтарящи се мисли, чувства, идеи, чувства (натрапчиви идеи), които предизвикват тревожност. Те правят действия, които да ги отърват от тревожността и натрапчивите мисли. Например, човек може да има страх от микроби, за да се отърват от тревожността те могат да мият постоянно ръцете си или да избягват да пипат дръжките на вратите. Те могат да осъзнават, че тези мисли са нелогични, но да не могат да ги спрат. Когато OCD e силно и не се лекува, то може да бъде доста обезпокоително и да повлияе на работата, училището или живота у дома. 

 

Посттравматичен стрес е реакция на силно стресиращо събитие извън кръга на ежедневието когато човек се чувства силно не сигурен или заплашен. Това са събития като война, насилие (вербално, физическо или сексуално) или природно бедствие.Симптомите обикновено включват раздразнителност, тревожност, кратки връщания в спомена, повтарящи се кошмари и избягване на ситуации, които могат да доведат до връщане на спомените за случилото се.

 

Панически разстройства са тогава, когато човек има панически атаки. Това са силни, интензивни вълни на тревожност примесени с физически симптоми и изключително силни чувства и усещания, които бихте имали, ако сте в смъртна опасност като силно туптящо сърце, причернявания, потене, треперещи крайници, замаяност, болки в гърдите, дискомфорт при дишане и усещане за загуба на контрол. Симптомите се надигат и ескалират бързо. Ефекта може да е толкова жесток, че човека преминаващ през паник атака може да си помисли, че умира. Въпреки, че симптомите са плашещи и причиняващи дискомфорт те не са смъртоносни.