Знаете ли, че повече от 43 милиона американци имат проблеми с психичното здраве? Много хора оставят проблемите с психичното здраве да останат нелекувани, но ако не се третират правилно, влошаващото се психическо състояние може значително да повлияе на качеството ви на живот. Има много начини за развитие на положително психично здраве –  от редовни упражнения до управление на мислите и чувствата . Но преди да търсите решения, трябва да разберете въпросите „Какво е психическо здраве?“ и „Защо психичното здраве е важно?“ Намирането на дефиниция за психично здраве, която резонира с вас, е първата ви стъпка към приоритизиране на вашето психическо благополучие.

 

ДЕФИНИЦИЯТА ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ, КОЯТО ТРЯБВА ДА ЗАПОМНИТЕ

Може би се чудите какво е психично здраве?

Вашето психическо здраве се състои от вашето социално, психологическо и емоционално състояние. Въпреки, че понякога чуваме термина „психично здраве“ и мислим за психично заболяване, двете не са едно и също. Психичното заболяване включва нарушения, които се появяват в мозъка, като депресия, шизофрения или биполярно разстройство.

Вашето психично здраве зависи от различни фактори, включително генетика и химия на мозъка, опит от минали животи и семейна история на психични проблеми. И нашата дефиниция за психично здраве не е тази, която е ограничена до конкретен етап от живота ви – това е всеобхватен аспект, който влиза в игра на всяка възраст.

Защо психичното здраве е важно? Положителното психично здраве ще повиши вашата производителност и ще култивира отношение, при което желаете да допринесете за вашата общност по продуктивен начин. Положителното и радостно настроение е мощен начин да предотвратите появата на признаци на депресия. Начинът на живот, фокусиран върху напредъка, ви помага да растете и да се справяте с ежедневните предизвикателства по пряк начин.

КАКВО Е ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ? ПО-ШИРОК ПРЕГЛЕД

Въпреки, че проблемите с психичното здраве трябва да се решават с помощта на професионалист, като лекар или терапевт, има много начини да генерирате положително психично здраве сами.

Психичното здраве може да се управлява чрез наблюдение на настроението ви, ангажиране в самообслужване, промяна на физическата ви активност и участие в социални дейности, наред с други неща. Разбирането на тези съображения ви дава по-добро разбиране за това какво е психично здраве и значението, което играе в живота ви.

ЗАЩО Е ВАЖНО ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ?

Вашето психическо здраве е от съществено значение за вашето благополучие. Когато психичното ви здраве страда, това може да засегне всеки аспект от живота ви, защото влошава начина, по който мислите, чувствате и в крайна сметка действате. Тази промяна във вашето емоционално и психическо състояние води до физическо действие или липса на такова. За да живеете в красиво състояние, трябва да поемете контрола върху психичното си здраве, защото както казва Тони Робинс: „Където е фокусът, енергията тече“.

При създаването на дефиниция за психично здраве е важно да знаете, че всеки страда от спадове и върхове в своя живот. Безопасно е да се каже, че никой не е невероятно щастлив през 100% от времето и никой не е 100% тъжен през цялото време, така че ако усещате, че психическото ви здраве страда, не се корете заради това. Когато откриете, че се фокусирате върху негативни мисли или чувства, не мислете за себе си като счупен. Вместо това се опитайте да преформулирате мислите си и да намерите дейности, които могат да ви помогнат да преодолеете това временно състояние. Не мислете, че животът се случва на вас – вместо това мислете, че животът се случва за вас. Тази малка промяна в мислите ви може да доведе до свят на подобряване на вашето психично здраве.

СЪЗДАВАНЕ НА ОБЩА ДЕФИНИЦИЯ ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ

Точната дефиниция на психичното здраве признава, че развитието на психичното здраве е процес, а не дестинация. Всеки трябва да се грижи за своето психическо благополучие, независимо дали има или не диагностицирано психично здраве. Езикът, който използваме, когато питаме „Какво е психично здраве?“ оформя начина, по който ние като общество възприемаме психичното здраве. Когато обмисляме дефиниция на психичното здраве, приемането на приобщаващ подход дава възможност на всеки да изгради доволния живот, който всички заслужаваме. Вместо да мислите за психичното здраве като за състояние, което имате или нямате, мислете за него като за съществуващо в континуум.

ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ СРЕЩУ ПСИХИЧНОТО СЪВЪРШЕНСТВО

Психичното здраве не е същото като умственото съвършенство. Първото е непрекъснато развиващото се преживяване на вашите мисли, чувства и физиология. Последното е невъзможно. Едно от най-опасните погрешни схващания за психичното здраве е, че то се равнява на липсата на неприятни емоции. Живот без борби би бил хубав, но това е нереалистично очакване. Вярването, че сте по-нисши или лоши поради проблеми с психичното здраве, допринася за това да се чувствате изолирани или да отмените приоритетите на вашето психическо здраве. Докато работите за разработване на дефиниция за психично здраве, която резонира, разберете, че когато предприемате действия за изграждане на уелнес във вътрешния си свят, вие не го правите, за да постигнете състояние на съвършенство. Култивирате положително психично здраве като източник на комфорт и радост.

РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ВАШЕТО ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ

Усещате ли, че психическото ви здраве страда? Първо, установете какво ви кара да вярвате, че психичното ви здраве се влошава. Случило ли се е нещо, което промени състоянието ви? Или забелязвате по-малки признаци, като липса на интерес към неща, които някога сте обичали, или спад в енергията? Затънали ли сте в кръг от негативни мисли или навици?

Няма срам да признаете, че се чувствате неудобни, но е от решаващо значение да разпознаете през какво преминавате и да решите да го преодолеете. Има някаква причина, поради която не се чувствате като себе си и е важно да стигнете до първопричината, за да можете да се справите с нея.

КАК ДА ПОДДЪРЖАМЕ ПОЗИТИВНО ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ

Най-доброто нещо, което можете да направите за вашето психическо благополучие, е да признаете, че текущото ви състояние не е постоянно. Когато се чувствате депресирани, тревожни или по-малко заинтересовани от нещата, на които сте се радвали, дайте си момент. Практикувайте дихателни техники, за да видите дали можете да разсеете ситуацията. Ако вашите признаци продължават, опитайте една от тези техники, за да насърчите положително психично здраве.

  1. ПРОМЕНЕТЕ ВАШЕТО ФИЗИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ

Връзката между вашия ум и тяло не може да бъде пренебрегната. Вашите мисли определят вашите действия, но вашата телесност също влияе на вашите емоции. Ако се окажете в депресирано или стресирано състояние, отделете малко време, за да коригирате стойката си. Разтягане. Излезте навън и се разходете. Занимавайте се с физическа дейност, която обичате. Промяната на вашата физиология може да ви помогне да повишите настроението и психическото си здраве.

  1. МОДИФИЦИРАЙТЕ ДИЕТА СИ

Има пряка връзка между това как се чувствате и това, което ядете. Здравословната и питателна диета е такава, пълна с жизненоважни хранителни вещества и минерали, като омега-3, витамин D и магнезий, които са основни градивни елементи, които захранват много от ключовите функции на тялото ви.

Тони силно вярва във вземането на категоричен избор, за да промените начина си на живот. Тъй като правилната дефиниция на психичното здраве включва вашето цялостно благополучие, модифицирането на вашата диета е един от най-добрите начини да развиете полезни навици около психичното си здраве и в същото време да се чувствате по-добре физически.

  1. ПРАВЕТЕ ФАСТИНГ, ЗА ДА ПОМОГНЕТЕ НА ТЯЛОТО ВИ ДА СЕ НУЛИРА

Ако сте се хранили зле и се чувствате мудни или ако просто търсите начин да изчистите главата си и да дадете на тялото си шанс да се възстанови, гладуването може да бъде мощен инструмент. Когато постите, не е нужно да изключвате напълно цялата храна. По-скоро фокусирането върху това кога тялото ви е гладно и след това храненето помага на тялото ви да балансира различните хормони. Спокойното тяло ви помага да се справите с психичното си здраве, тъй като физически ще се чувствате по-силни и по-енергични.

Фастингът се разглежда като положителен стрес, който стимулира тялото да се адаптира, като засилва обновяването на клетките и насърчава детоксикацията. Има няколко популярни метода за периодично гладуване за тези, които се интересуват от спазване на регламентиран план за гладуване. Методът 16/8 ви кара да ядете в рамките на осемчасов прозорец и след това да гладувате през останалите часове през деня.

Други стратегии, като метода ядене-спри-ядеш, включват общо гладуване за един или два дни в седмицата с редовен график на хранене през останалите дни. Този план е чудесен вариант за тези, които искат да осигурят на тялото си пълен период на почивка, за кратък период от време, всяка седмица.

Когато става въпрос за гладуване за психично здраве, не се опитвайте да се стресирате с това какъв план трябва да следвате. Чувствайте се свободни да експериментирате и след това да се придържате към метода, който ви се струва най-естествен и изглежда дава най-добри резултати.

  1. НАМЕРЕТЕ ДЕЙНОСТИ, КОИТО ОБИЧАТЕ, КОИТО ЩЕ СПОМОГНАТ СТИМУЛИРАНЕТО  НА ПСИХИЧНОТО ВИ ЗДРАВЕ

Прекарвате ли вечерите си сами? Имате ли енергия, с която не сте сигурни какво да правите? Този застой кара ли ума ви да се скита към тъмни места? Вместо да позволявате на негативното състояние да се наложи, проучете нови дейности, които укрепват психичното ви здраве.

Независимо дали става дума за изучаване на нов език, гмуркане в нов спорт, рутина за упражнения или дори намиране на нов подкаст, който да слушате, за психичното ви здраве е важно да прекарате времето си за почивка по начин, който ви кара да се чувствате изпълнени.

Ще можете да добавите тази нова дейност към рутината си, може би да научите ново умение и да подсилите психичното си здраве в процеса. Потърсете в интернет или помолете приятели във вашия район да научат за класове и възможности, за да научите нови умения и да разширите социалния си кръг. Гмуркането в нова дейност ще бъде по-пълноценно и приятно, ако можете да го правите с хора с еднакво мислене.

  1. СОЦИАЛИЗИРАЙТЕ СЕ

Независимо дали сте около хора в офиса по цял ден или работите сами от вкъщи, животът понякога може да се чувства изолиращ. С цялото време, което прекарваме в социалните медии или сърфирането в интернет, е наложително да се обърнете към взаимодействията в реалния живот, в името на вашето психично здраве. Това може да бъде нещо толкова просто, като да се уверите, че четете приказките за лягане на децата си всяка вечер, или нещо по-свързано, като присъединяване към клуб за четене на книги с нова група приятели. Да се обградите с хора, които се грижат за вас, ще ви помогне да се преборите с лошото психическо състояние, като същевременно изпълните живота си с радост.

  1. РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ВАШЕТО ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ ВИНАГИ СЕ ПРОМЕНЯ

Когато питаме „Защо психичното здраве е важно?“, важна част от отговора е осъзнаването, че психичното здраве е непрекъснат процес. Психичното здраве не е нещо, с което се занимавате веднъж. Състоянието на ума ви е нещо, което непрекъснато се променя и трябва да го третирате като такова.

Помислете за тялото си – вашето физическо здраве е нещо, за което трябва постоянно да се грижите, като ядете хранително, упражнявате се и регулирате за признаци на заболяване. Вашият ум е по същия начин. Научете как да разпознавате признаците на влошаване на психическото си състояние, за да можете да изпълните живота си с дейности и мисли, които ви карат да се чувствате по-силни и щастливи. Преформулирайте мислите си от отрицателни към положителни, защото, както казва Тони Робинс: „Това, което държите в ума си на последователна основа, е точно това, което ще преживеете в живота си“.