Всеки се чувства тъжен понякога, точно както всеки може да се чувства радостен, ядосан, горд и много други емоции. С други думи, всеки има чувства и тези чувства винаги се променят.

Понякога се чувстваме щастливи (например, когато се забавляваме), а понякога се чувстваме тъжни (като когато загубим любим човек). Каквито и да са чувствата, то е истинско и е част от живота.

Една отрицателна емоция може дори да ви помогне. Нашият свят се фокусира върху щастието и се отнася към нещастието като към ненужно или безполезно чувство. Но тъгата може да ви забави и да ви накара наистина да мислите за живота си, чувствата си и хората около вас. Може да ви помогне да погледнете по-добре вашите взаимоотношения с хората и вашите мечти.

С други думи, да си тъжен не означава, че не се справяш с дадена ситуация. По-скоро ви помага да се примирите с тази ситуация и да продължите напред. Това е важна емоция, която може да ви помогне да се адаптирате, да приемете, да се съсредоточите, да упорствате и да растете.

Относно тъгата

Използваме различни думи, когато говорим за тъга: агония, мъка, разбито сърце, болка, скръб, униние, ужас, носталгия, страдание, нещастие и др. Всички тези емоции могат да възникнат в отговор на негативни или неочаквани ситуации или промени в живота.

Тъгата често се появява едновременно с други чувства като гняв, стрес, вина, скръб, безпокойство или безнадеждност. Понякога другото чувство може да е толкова силно, че да не осъзнаваш, че си тъжен.

И така, какво е усещането за тъга? Това може да промени начина, по който се чувствате физически. Може би имате болки в стомаха или главоболие, или не можете да спите.

Тъгата може също да промени начина, по който се чувствате емоционално. Може би сте сълзливи, сприхави, отегчени или разочаровани или просто желаете да избягвате други хора.

Но разпознаването на вашата тъга и разбирането, че е добре да се чувствате тъжни, е знак за стабилно чувство за благополучие.

Може да се чувствате тъжни по много причини

Животът е пълен със ситуации, които могат да накарат хората да се чувстват тъжни:

Когато се сблъскате с тези ситуации, може да имате безполезни или негативни мисли за вашата тъга. И тези мисли могат да ви накарат да се почувствате по-зле.

Така че, опитайте различен подход: опитайте се да признаете тъгата си и ситуацията, която я е предизвикала. Дайте си време да се справите с всякакви проблеми и да се почувствате по-добре. Може също така да се обърнете към ресурси, които биха могли да ви помогнат (като приятели и семейство, психолог или друг здравен специалист).

Тъгата ще намалее

Да се почувствате по-добре може да включва предприемане на една или много крачки. Може да се случи бързо илибавно . Просто помнете, че емоциите са на приливи и отливи и можете да преминете през тъгата към по-положителна емоция.

Първо, признайте, че се чувствате тъжни. Понякога тъгата може да се почувства управляема и е достатъчно да признаете как се чувствате – в края на краищата тя ще премине с времето. Понякога може да искате активно да направите нещо, за да помогнете да управлявате тъгата си. Може да искате да опитате някои от тези трикове:

Подкрепете някой друг, който се чувства тъжен

Може би познавате някой друг, който се чувства тъжен. Да бъдеш подкрепа не винаги е лесно, защото понякога е трудно да разбереш защо някой е тъжен и как се справя.

Ето четири основни съвета:

Тъгата е различна от депресията

Да се чувствате тъжни не означава, че имате депресия. Но ако настроението ви започне да прекъсва живота ви и как функционирате, тогава може да сте изпаднали в депресия.

Ключовите разлики между тъгата и клиничната депресия са свързани с причината за промяната в настроението и колко дълго сте се чувствали по този начин, както и други симптоми, които може да са налице.

Ако настроението ви е свързано със скорошно събитие, като например разпадане на връзка, тогава може да изпитвате тъга. Но ако тази раздяла е била преди месеци или не виждате ясна причина за промяната в настроението си, може да сте депресирани и може да е полезно да поговорите с личния си лекар, за това какво ви кара да се чувствате по начина, по който се чувствате.

Нека разгледаме разликите между тъгата и депресията.

Тъгата:

Депресията:

е дългосрочно чувство (повече от две седмици) на тежка тъга или загуба на             интерес или удоволствие от дейности, придружена с други симптоми. Тези    симптоми могат да включват безсъние, ниска енергия, проблеми с             концентрацията, песимизъм, загуба на надежда, мисли за самоубийство и             проблеми с апетита.

Помнете…