За проекта

Лицата на депресията

Исках да създам онлайн пространство, където хората с депресия могат да споделят своите преживявания, да обменят опит какво им е помогнало да се справят. Защото е важно да се знае, че това е заболяване, което е лечимо и е временно! А в XXI век все още не се говори достатъчно по темата и няма нужната гласност!

Така се роди идеята за „Лицата на депресията” – фейсбук страница, в която хората могат да получат подкрепа, да се образоват, да знаят как да разпознават признаците на депресията в себе си или в свои близки. Днес тя живее втори живот тук и се надявам така разговорът за депресията да продължи да се води на още по-висок глас, за да може повече хора да чуят и да знаят. Надявам се тук да продължим разговора, който започнахме… Благодаря на всеки един от вас, който намери сили и смелост да сподели своята история във фейсбук. Така вдъхновихте и мен да продължа започнатото и да го надградя тук.

Моята мисия е да дам лице на депресията, да помогна на колкото се може повече хора да разпознават признаците ѝ, да дам гласност на темата за психичното здраве. Защото е важно да можем да изразяваме своите чувства, да обясняваме на близките ни какво се случва с нас, за да могат те да ни дадат подкрепата, от която се нуждаем. Важно е и близките да знаят как точно да помогнат на хора, които имат депресия.

Чрез този сайт искам да споделя с вас вдъхновяващи думи, практики и напътствия, помогнали ми в трудни моменти. Сега е време да помогнат и на други, които се нуждаят от тях. Убедих се, че споделеният опит дава криле, сигурност и така нужното спасение от чувството на самота. Затова и тук ще може да намерите личните истории на хора, сблъскали се с депресията. Ще чуете техните преживявания и ще видите различните ѝ лица. Защото тя може да бъде част от живота на всеки. Никой не е застрахован.

Всяка четвърта жена и всеки осми мъж страда от депресия. Това са клинични данни, но, за съжаление, депресията не е само клинична. Много случаи остават извън статистиката. А депресията може да има много проявления – може да се отключи в следствие на отхвърляне, загуба на близък човек, от смяна на сезоните, заради бърнаут, от стрес, постоянен страх и напрежение, изпитване на недоволство в различни сфери на живота. Във времената, в които живеем, причини определено не липсват. А последиците от депресията могат да бъдат сериозни и да доведат до драстични действия, като напускане на работа, изоставяне на приятели, развод, залитане към зависимости, като алкохол или хазарт, а в най-лошия случай и до самоубийство.

Ако се чудите дали това, което изпитвате, се дължи на депресивно състояние, а не е просто лош ден, то тук ще откриете отговора с помощта на тестове за нивото на психичното ви здраве. В различни статии ще разгледам и други важни въпроси, които си задаваме за душевния ни свят и какво може би не е наред с него. А с нюзлетъра ще получавате съвети за добро психично здраве, практики за вътрешен баланс и актуална информация за всичко, което предстои.

Искам да дам гласност на темата за психичното здраве. Защото е важно да можем да изразяваме своите чувства, да поставяме граници, да обясняваме на близките ни какво се случва с нас и самите ние да знаем от какво се нуждаем.

Да споделиш на глас със света какво се случва с теб може да бъде най-трудната стъпка, но тя е и най-важната! Затова се надявам тук да откриете силата, от която се нуждаете и подкрепата, която ще ви вдъхне кураж! Не сте сами! Това разбрах и аз, когато създадох това онлайн пространство. Открих много други лица, в които се припознах и от които се вдъхнових. Сега живеем в подкрепа и продължаваме да вървим по пътя си напред!

Желая ви щастие!